Ochutnávka kávy

OCHUTNÁVKA - CUPPING

Mnozí z nás se účastní ochutnávek různých druhů vín, ale nikoho nenapadne podobně ochutnávat i kávu. Při ochutnávkách kávy, kterým se u nás říká CUPPING, se můžete seznámit s různými chutěmi a naučíte se rozeznat a ocenit různé kávy.

V kávovém průmyslu se cupping užívá pro stanovení a kontrolu kvality kávových zrn. Většinou se hodnotí na škále od 0 - 100. Cupping je po celém světě rozšířená metoda užívaná vývozci i dovozci, pražírnami i baristy. Kávové společnosti zaměstnávají profesionální ochutnavače, kteří vyhledávají, ochutnávají a vybírají nejlepší světové kávy. V cuppingu se dokonce pořádají soutěže, v nichž nejlepší ochutnávači získávají odměny a uznání. Cupping lze jednoduše provést i doma. Nemusíte být expertem na ochutnávání kávy, aby jste zjistili, co vám v šálku chutná a co je naopak nepříjemným douškem. Budování vlastního slovníčku chutí chce čas a praxi, ale cuppingy napříč kávovým světem vám brzo pomůžou vytvořit širokou paletu chutí, která se bude zpřesňovat s každou další ochutnávkou.

JAK OCHUTNÁVAT KÁVU

Můžete připravit vždy jeden šálek z každého druhu kávy a vyzkoušet jeho chuť, nebo testovat vícero káv současně. Káva chutná nejlépe z čerstvě namletých zrn.
  1. Do prvního šálku nasypte 12 g kávových zrn. Každou dávku namelte na střední hrubost a vraťte zpět do příslušného šálku.
  2. Opakujte proces se zrny dalších káv, ale po každém mletí mlýnek ,,vyčistěte,, umletím lžičky zrn následujícího druhu.
  3. Jakmile je káva umletá a ve všech šálcích, postupně k ní přičichněte a porovnávejte její aroma.
  4. Vodu přiveďte k varu, poté teplotu nechte lehce klesnou, zalijte celou plochu kávy vodou, naplňte šálek pod okraj.
  5. Nechte kávu stát asi 4 minuty, v průběhu této doby můžete ocenit aroma kávové krusty ( plovoucí vrstva mletých částic ), posuzujte zda je jedno aroma ve srovnání s ostatními silnější, slabší, lepší či horší.
  6. Po 4 minutách lehce třikrát lžičkou zamíchejte povrch kávy, naruší se tím krusta a usadí se plovoucí částice. Mezi mícháním kávy vždy lžičku opláchněte horkou vodou nebo ke každému šálku použijte jednu lžičku, tímto se nepřenese chuť z jednoho šálku do druhého. Při narušování krusty buďte naklonění nad šálkem, tímto ucítíte uvolňující se vůni. Porovnávejte jak se změnily charakteristiky ( pozitivně či negativně ), kterých jste si všimli v předchozím kroku.
  7. Jakmile je krusta narušena, stáhněte pomocí dvou lžiček pěnu a plovoucí částice.
  8. Když má káva teplotu k ochutnávání, naberte ji lžičkou, kávu usrkněte s trochou vzduchu, který napomůže rozšíření vůně ve vašem čichovém ústrojí a tekutiny na jazyku patře. Zkoumejte texturu kávy, stejně jako chuť. Jak jí vnímáte? Je řídká, olejnatá, drsná, jemná, elegantní, suchá, krémová? Jak vám chutná? Připomíná něco chuť kávy?
  9. Přecházejte mezi jednotlivými kávami tam a zpět, porovnávejte, vracejte se, když se vychladí a mění se, dělejte si poznámky.