Pěstování a sklizeň

PĚSTOVÁNÍ

Stálezelené kávovníky rostou asi v 70 zemích s vhodnými klimatickými podmínkami a nadmořskou výškou. Pečlivě kultivované stromy začínají kvést až po 3 - 5 letech růstu. Kávovník plodí ovoce známé jako kávová třešeň.

Třešně jsou sbírány z kávovníku v průběhu sklizně. Obsahují dvě semena, z kterých jsou zpracovávány zrnka kávy. Nejčastěji pěstovanými kávovníky jsou arabika a robusta.
Robusta je kávovník s vysokým výnosem, je odolný vůči škůdcům a nemocem. Robusta produkuje kávové třešně s rustikální chutí. Pěstují se z řízků, které jsou vysázeny ve školkách a po pár měsících přemístěny na plantáže.

Kávovníky arabiky produkují třešně, které jsou v globálním měřítku chuťově kvalitnější.

ČAS SKLIZNĚ

V kterékoli roční době se někde na světě sklízejí plody arabiky a robusty. V některých zemích a oblastech sklízejí intenzivně jednou ročně, jinde sklízejí ve dvou oddělených obdobích. Jsou i oblasti, kde se průběžně sklízí víceméně po celý rok.

Podle druhu a odrůdy mohou kávovníky vyrůst až do výše několika metrů, obvykle se ale přiřezávájí na výšku 1,5m, aby se usnadnilo převládající ruční sklízení plodů. Sběrači sklízejí najednou nebo naněkolikrát. Někdy sbírají přezrálé i nezralé plody a cokoli mezi tím v jednom zápřahu, jindy se v průběhu sklizně několikrát ke stromu vracejí a vždy trhají jen zralé plody.