Mletí kávy

MLETÍ

Mnozí z nás investují do drahého vybavení na přípravu kávy a neuvědomují si, že prvním a nejjednodušším nástrojem na zvýšení kvality a dosažení správné textury kávy, kterou připravujeme, je dobrý mlýnek.

SPRÁVNÝ MLÝNEK

Mezi mlýnky na kávu pro filtrování a espresso je rozdíl, proto vybírejte mlýnek vhodný pro vámi zvolenou metodu přípravy kávy. Přesto jsou tu ale některé zásady, vztahující se k užívání obou typů mlýnků. Zřejmě nejdostupnějšími mlýnky jsou s tříštivými noži, které vesměs pracují při stisknutí knoflíku. Dokonce i když užíváte časovač k odměření délky mletí pro požadovanou jemnost, bývá obtížné připravit opakovaně stejně velkou porci stejně namleté kávy, zvlášť když pokaždé připravujete jiný počet šálků. Káva namletá tříštivým nožem zanechává na dně šálku drobné částečky, zejména je-li připravovaná v tzv. frenchpressu. Výhodou těchto mlýnků je relativně nízká cena a dostupnost. Pokud chcete postoupit o příčku výš, investujte o něco více peněz do mlýnku s kónickými nebo plochými kameny, které rozemelou zrna na víceméně stejné částečky, a umožní tak rovnoměrnější extrakci chuti z nich. Některé mlýnky mají krokové nastavení hrubosti, jiné umožňují i nepatrné přidávání či ubírání nuancí v jemnosti mletí. Mlýnky s kameny nebývají drahé, zejména pokud jsou ruční, ovládané klikou. Nicméně pokud chcete investovat víc nebo počítáte s každodenním mletím většího množství kávy, vyberte si mlýnek elektrický.

MLÝNKY PRO FILTROVANOU KÁVU

Tyto mlýnky jsou levnější než mlýnky na kávu pro espresso. Mohou být nastavitelné, ale vesměs nemelou pro espresso dost jemně. Zřídka také bývají vybavené dávkovacím nebo odběrným mechanismem. Jak už bylo řečeno, jsou mlýnky s tříštivými noži méně vhodné, protože jemnost mletí je u nich hůře ovlivnitelná a často tvoří směs jemného prachu, který se louhuje příliš, a mnoha větších zlomků, které se nelouhují vůbec. Důsledkem může být nevyvážená chuť kávy, s kterou nic nesvede ani kvalita zrn, ani správná příprava.

MLÝNKY PRO ESPRESSO

Mlýnky navržené pro velmi jemné mletí se dají nastavit na malé přidávání a často porcují kávu na jednotlivé dávky. Jsou těžší než mlýnky na foltrovanou kávu, mají vestavěný motor a jsou dražší, jsou ale nezbytným vybavením, pokud chcete doma připravovat skutečné dobré espresso. Bude vás stát trochu času i zrn, než se naučíte mlýnek správně nastavit, aby byla zaručena skvělá kvalita připravené kávy.