Mléko do kávy

Opravdu dobrá káva si zaslouží být vychutnána černá, bez mléka, cukru a dalších ochucovadel. Nikdo ale nemůže popřít, že mléko se ke kávě velmi hodí a že na kombinaci obou si každý den pochutnávají miliony lidí. Pokud chcete zdůraznit přirozeně sladkou chuť mléka, napěňujte ho

.

JAKÉ MLÉKO ?

Napěnit můžete každé mléko - jak plnotučné, polotučné, tak i nízkotučné, ale v jejich chuti a textuře jsou rozdíly. Nízkotučná mléka vytvářejí hodně pěny, ale pocit z ní může být poněkud suchý. Plnotučná mléka tvoří pěny méně, zato je hladká a krémová. Napěnit můžete dokonce i další mléka, sojové, mandlové, oříškové nebo dokonce mléko bez laktózy. Některé z těchto mlék se rychleji zahřívají a pěna z nich může být méně stabilní nebo hladká než pěna z dojeného mléka.

NAPĚŇOVÁNÍ

Trénujte s o něco větším množstvím mléka, než kolik použijete při přípravě nápoje. Budete mít tak více času na experimentování, než bude teplota příliš vysoká a budete muset končit. Pokud tryska páry dosáhne k hladině mléka, je lepší začít s litrovou konvičkou, naplněnou do poloviny. Pokud nedosáhne, zkuste nádobu o obsahu 750 nebo 500 ml. Menší nádobky se už moc nehodí, mléko se v nich zahřívá příliš rychle na to, abyste zachytili správný okamžik pro vhánění vzduchu.
  1. Použijte konvičku, která se k hornímu kraji lehce zužuje, abyste mohli mléko napěňovat bez obav toho, že přeteče. Studeným čerstvým mlékem naplňte nádobu nejvýš do poloviny.
  2. Parní trysku očistěte od jakýchkoli pozůstatků vody či mléka, aby vycházela jen čistá pára. Trysku obalte k tomu určeným hadříkem, který zachytí případné kapky vody.
  3. Konvičku držte ve vzpřímené poloze. Pod úhlem umístěte dovnitř rameno trysky mimo střed, ale aby se nedotýkalo stěn nádoby. Tryska by měla být těsně pod hladinou.
  4. Pokud jste praváci, držte ucho konvičky pravou rukou a levou zapněte trysku. Použijte dostatečně silný tlak páry - pokud nebudete mít dostatečný tlak, nebudou se tvořit bubliny a mléko bude vydávat hlasitý pištivý zvuk. Přesuňte levou ruku ke dnu nádoby, poslouží jako měřič teploty.
  5. Mléko by mělo pod proudem páry kroužit dokola. čím déle budete slyšet ,, srkání ,, tím více pěny se vytvoří. přibývající pěna působí trochu jako tlumič a hluk redukuje. Jak srkavý zvuk slábne, bubliny jsou menší a tvoří hustší pěnu.
  6. Jak se mléko zahřívá, rozpíná se, stoupá nad trysku a omezuje přístup vzduchu. Chcete-li hodně pěny, snižte nádobu tak, aby tryska zůstala těsně pod hladinou, naopak pro méně pěny nechte mléko stoupat. Udržujte kroužení tekutiny a rozbíjejte velké bubliny na menší, aby se vytvořila hladká, hustá pěna.
  7. Viřte mléko, dokud nebude dno nádoby na dotek příliš horké. Odtáhněte levou ruku, nechte proces ještě 3 sekundy pokračovat a páru vypněte. Nyní by mělo mléko mít teplotu 60-65 °C. Pokud slyšíte hluboký dunivý vzduch, už mléko vaříte, pak bude chutnat po vejcích a kaši, což není pro kávu zrovna ideální.
  8. Konvičku odložte stranou, mezitím vlhkým hadříkem otřete trysku a krátce upusťte páru do hadříku, aby uvnitř nezůstávaly zbytky mléka. Pár větších bublin, které jsou možná na hladině mléka, se za pár vteřin po odstavení zmenší. Jemně poklepte konvičkou o podložku aby popraskaly.
  9. Jakmile se přestanou objevovat velké bubliny, kružte mlékem v konvičce, až v kombinaci s pěnou získá lesklou, zářivou texturu. Pokud uprostřed zůstal plovoucí ostrůvek suché pěny, jemně rozkývejte mléko ze strany na stranu, aby se pěna rozptýlila, pak znovu kružte mlékem dokola.
  10. Pokud kroužením udržíte správnou texturu napěněného mléka až do okamžiku, kdy ho budete nalévat do šálku, nebudete muset pěnu odstraňovat lžičkou - a s trochou cviku jím budete moci vytvářet latte art (malování mlékem).