Druhy a odrůdy

Tento kvetoucí strom či keř náleží k rodu Coffea. Klasifikace rodu se plynule vyvíjí v souvislosti s tím, jak vědci objevují nové druhy. Nikdo přesně neví, kolik jich existuje, ale k dnešnímu dni jich bylo identifikováno kolem 130 druhů, právě výše uvedeného rodu Coffea. Zhruba před 20 lety jich byla polovina.

V některých oblastech se vyskytují divoce rostTento kvetoucí strom či keř náleží k rodu Coffea. Klasifikace rodu se plynule vyvíjí v souvislosti s tím, jak vědci objevují nové druhy. Nikdo přesně neví, kolik jich existuje, ale k dnešnímu dni jich bylo identifikováno kolem 130 druhů, právě výše uvedeného rodu Coffea. Zhruba před 20 lety jich byla polovina.

V některých oblastech se vyskytují divoce rostoucí druhy kávovníku a to v Austrálii, Asii, Africe, Madagaskaru a Maskarénách.

Nejvíce pěstované jsou druhy Coffea Arabica ( kávovník arabský ) a Coffea Canephora ( kávovník statný ), známé pod jmény arabika a robusta, kdy tyto druhy představují 99% celosvětové produkce kávy. Předpokládá se, že arabica vznikla křížením druhů Coffea Canephora a Eugenioides v oblasti mezi Etiopií a Jižním Sudánem.
 
Kávovník arabský by vyšlechtěn ve velkém množství variet. Zprávy o jeho rozšíření po celém světě jsou neúplné a občas si odporují, ale je možno říct, že z tisíců odrůd původem z Etiopie a Súdánu se mimo Afriku dostal jen nepatrný zlomek, a to nejdříve do Jemenu a odtud do dalších zemí.
Zřejmě nejběžnější odrůdou kávovníku arabského je typika, která je základem tzv. ,, obyčejných ,,káv. Keře této odrůdy byly vypěstovány na Jávě, odkud se rozšířili do celého světa. Další ze známých dávno vzniklých odrůd je bourbon, který vznikl přirozenou mutací typiky na ostrově Bourbon, kde se pěstovala od pol. 18 st. do konce 19. st.
Současné odrůdy jsou v naprosté většině přirozenými nebo kultivovanými mutacemi těchto dvou odrůd.

Kávovník statný původně pochází ze západní Afriky. Z Belgického Konga byly jeho sazenice dovezeny rovněž na Jávu a odtud se rozšířily do téměř všech zemí, kde se pěstuje i arabika. Existuje mnoho odrůd kávovníku statného, ale pro většinu z nich se používá označení robusta.
Vzhled a vůně kávy jsou ovlivněny řadou faktorů, např. půdou, slunečním zářením, srážkami, větrem apod.